11 Mart 2014 Salı

BARBUNYA


Barbunya taze ve kuru şekilde satılır, cinsine göre de pişme süresi farklılık gösterir. Pişirirken su miktarı kontrol edilmeli ve gerek görülürse kaynar su eklenmelidir. Dondurulmuş taze barbunyayı hemen pişirmeye koyabilirsiniz ama kuru barbunya pişirecekseniz mutlaka bir gece önceden suya koymalısınız.



Barbunya için Malzemeler;
  • 500 gr barbunya
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz, şeker
  • Üzeri için 5-6 dal maydanoz

Barbunya Yapılışı;
  • Soğan ve havucu yıkayın ve küçük küp şeklinde doğrayın.
  • Tencereye zeytinyağını koyup ısıtın, soğan ve havucu ekleyip 5 dakika kadar kavurun.
  • Küçük küp şeklinde doğradığınız domatesi ve rendelediğiniz sarımsağı ekleyip 2 dakika daha kavurun.
  • Salçayı ekleyin bir iki tur karıştırın ve barbunyaları ekleyin.
  • Hepsini 2-3 dakika kadar kavurun.
  • 1'er çay kaşığı tuz ve şekeri ekleyin.
  • 2 su bardağı kadar sıcak suyu ekleyip kapağını kapatın.
  • Kaynamaya başlayınca altını kısın, orta göz ocakta 40 dakika kadar pişirin.
  • Arada suyunu kontrol edin, suyunu çok çekmişse kaynar su ekleyebilirsiniz.
  • Ilık veya soğuk servis yapın. Üzerini ince kıyılmış maydanozla süsleyin. Afiyet olsun.