9 Ekim 2015 Cuma

KIŞLIK DOMATES KONSERVESİ

Domatesi saklamanın çeşitli yolları var. Ben domatesi küp şeklinde ve püre şeklinde konserve olarak saklıyorum.
Bu yazımda size küp şeklinde yaptığım Domates Konservesi tarifini vereceğim. Bu şekilde hazırladığım domatesleri zeytinyağlı ve etli yemeklerde kullanıyorum. Menemen Konservesi yapmadıysanız yada erkenden tükettiyseniz menemen yapmak içinde kullanabilirsiniz.






Kışlık Domates Konservesi için Malzemeler;
  • 10 kg domates
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Cam şişe ve yeni kapak

Kışlık Domates Konservesi Yapılışı;
  • Konserveyi koyacağınız şişeleri ve kapakları yıkayın. Kapakları bezle iyice kurulayın. 
  • Kapaklar mutlaka yeni alınmış olmalı.
  • Domatesleri yıkayın ve kabuklarını soyun. Kabukları kolayca soymak için Domates Kabukları Nasıl Soyulur? yazıma göz atabilirsiniz.


  • Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp küp doğrayın.


  • Doğradığınız domatesleri tencerenin içine alın, tuzu ekleyin ve suyunu çekene kadar kaynatın. Ben iki tencere kullandım, sizde domates miktarına göre kullanabilirsiniz. Orta göz ocakta orta ateşte 1 saat kadar kaynattım. Kullandığınız domatese göre ve domatesin su miktarına göre kaynatma süresi değişebilir. Ben uzun, etli salçalık domates diye bilinen domatesleri tercih ettim.


  • Ocağın altını kısık ateşe alın. Tencere kaynamaya devam ederken domatesleri şişelere koyun, ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin.  Bütün malzeme bitene kadar bu işlemi yapmaya devam edin.
  • Kapakların sıkıca kapatılması çok önemli. Elleriniz yanarsa bir havlu yada bez kullanın. Ayrıca domatesi kavanozlara dökerken ağız kısmına bulaşmışsa kapağını kapatmadan nemli bir bezle mutlaka silin sonra kapatın.
  • Konserveleri bir gece ters şekilde bekletin, sonra düz çevirin ve güneş almayan kapalı bir yerde saklayın. 
  • Konserveleri buz dolabına koymaya gerek yok. Ama kavanoz açıldıktan sonra hepsini kullanmadıysanız kalanını mutlaka dolaba kaldırın. Dolapta bir hafta kadar bekleyebilir.
  • Eğer taşan, hava alan kavanoz varsa sakın tüketmeyin ve atın. Konserveyi açtığınızda ekşimsi bir tat ve koku alırsanız onu da kullanmayın. 
  • Hazırladığınız konserveleri kış boyunca afiyetle tüketin.  
Not; Bu ölçülerde hazırladığım menemenden 9 adet (660cc) yarımlık kavanoz çıktı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder