21 Aralık 2013 Cumartesi

ETLİ BİBER DOLMA #yemekfirtinasi 13.gün



Yemek Fırtınasının 13.gün ödevi;

13. gün: Herkesin annesinin yemeği ona göre en lezzetli yemektir. Annenizin en özel tarifi nedir? Bizim için siz yapar mısınız?

Bu gün sizlere etli biber dolması yaptım :) hikayesi geliyor...
Babam hiç beklenmedik bir şekilde kalp krizi geçirince hayatımızda bazı değişiklikler yapma zamanı gelmişti. Bunlar arasında da yeme alışkanlıkları ilk sırada yer alıyordu. Kırmızı eti hayatımızdan çıkarttık neredeyse, babama yasaktı ve annem babamın canı çekmesin diye içinde et olan hiçbir yemeği pişirmedi. Babam toparlanana kadar en azından durum buydu bizim evde. Asla hayır demediğim bir yemektir etli biber dolması annem o kadar nadir yapardı ki neredeyse törenle yerdik :))


Ve etli biber dolması konusunda şansım hep yaver gitmiştir, yanımda banu varken :))
Banu ile ben kardeş torunlarıyız, ikinci kuşak kuzeniz yani :) Kardeş, dosttur bana. Banu çocukluğumdur. Üniversiteden sonra bir dönem aynı iş yerinde çalıştık. Bazen iş çıkışları kalmaya giderdim onlara ve apartmana ayak basar basmaz  Resmiye halamın biber dolması yaptığını anlardım, o apartman buram buram kokardı bana. Kaç defa denk gelmişimdir... kimse sayısını bilmiyor :))




Etli Biber Dolması için Malzemeler;
  • 1 kg orta boy dolmalık biber
  • 250 gr. kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 6-7 dal maydanoz
  • 6-7 dal dereotu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz, karabiber, nane
  • 1 adet domates


Etli Biber Dolma Yapılışı;
  • Biberlerin tohum kısımlarını çıkarın ve yıkayın. İçlerini tuzlayın.
  • Kuru soğanı, maydanozu ve dereotunu çok ince kıyın, kıyma ile beraber bir kaba koyun.
  • Pirinçleri yıkayın ve ekleyin.
  • Zeytinyağını ekleyin.
  • Baharatları damak tadınıza göre ekleyin.
  • Kıyma ile malzemeleri iyice yoğurun. Biberlerin içini bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun ve tencereye dizin.
  • Domatesin etrafını keserek (tohum kısmı hariç) biberlerin üstünü kapatın.
  • Salçayı bir bardak suyla iyice açın içine biraz tuz ve biraz zeytinyağı ekleyip tencereye koyun. (tenceredeki su miktarı biberlerin bir parmak altında kalsın)
  • Tencereyi ocağa koyun suyu kaynayınca ateşi kısın ve yavaş yavaş pişirin.
  • Servis tabağına alın. Afiyet olsun.
Bu tarifimi uygularsanız yorumlarınızı bekliyorum..
Sevgiler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder