26 Aralık 2013 Perşembe

GİRİT LOKMA #yemekfirtinasi 19.gün


Yemek Fırtınasının 19.gün ödevi; 

19. gün: Elinize bir yemek kitabı alın. 24. sayfasındaki tarif nedir? Haydi mutfağa uygulamaya.. Kitabın adıyla birlikte bizimle paylaşmanızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

Bugün sizler için yeni bir tarif denedim Girit Lokma :))
Yemek fırtınasının bugün ki ödevini yapmak için 'Trilye'nin Meze Yolculuğu' kitabının 24.sayfasındaki Girit Lokma tarifini denemeye karar verdim. Malzemelerin ölçülerini biraz değiştirdim ortaya çıkan tat denemeye değer. Bu yemeği annemde pişirdim akşamına da yedik biz beğendik sıra sizde :) Girit Lokması damak tadınıza uyarsa masanızdan eksik etmeyeceğiniz bir lezzet.




Girit Lokma için Malzemeler; 
  • 1 adet bostan patlıcanı
  • 2 su bardak biraz iri öğütülmüş ceviz 
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşık domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı 
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Tuz, karabiber
  • Kızartma için yağ    


Girit Lokma Yapılışı;
  • Patlıcanı alacalı soyun ve ince dilimler halinde (0,5cm) kesin.
  • Bir kabın içerisine tuzlu su yapın ve patlıcanları 10 dakika bu suyun içinde bekletin.
  • Patlıcanları soğuk suda yıkayın, kurulayın ve tavada arkalı önlü kızartın.

    

  • Soğanı ve sarımsağı çok ince kıyın ve zeytinyağında 1 dakika soteleyin.
  • Cevizleri ekleyin 2 dakika daha kavurun.
  • Salçayı ekleyin 2 dakika daha çevirin. (ev yapımı salça kullanırsanız rengi daha kırmızı olacaktır.)
  • Domateslerin kabuğunu soyun, küp şeklinde doğrayın sıcak su ile birlikte ekleyip bir taşım kaynatın.
  • Baharatları ve şekeri ekleyip karıştırın.
  • Patlıcanların üzerine hazırladığınız karışımı koyun, maydanoz veya taze soğanla süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.
Not: Önceden hazırlayıp fırın kabına veya borcama dizip servis yapılacağı zaman 180 derece fırında 5-10 dakika ısıtarak sıcak servis yapabilirsiniz.