27 Şubat 2014 Perşembe

PAZI ÇORBASI


Babam öğretmendir, müdür yardımcısı olarak da emekli oldu. Okul lojmanında kalırken bahçemiz vardı, babamın cennete çevirdiği bir bahçe.. Meyve ağaçları ile dolu, arı kovanlarımızın olduğu, ektiğimiz bir bahçe..
Bizim evden çorba eksik olmaz, hele kış aylarında sabahları çorba içilir. Bu çorbayı ilk kez annem, bahçede yetişen tazecik pazı ve naneden yaptığında yemiştim. Nefisti nefis.. Şimdi öyle körpe pazı bulmak zor, ekmek lazım ya da ekeni bulacaksın, napalım bizde bulduğumuz ile idare edeceğiz :)



Pazı Çorbası için Malzemeler;
  • 1/3 bağ pazı (10 adet iri yaprak)
  • 5 dal taze nane
  • 1/2 su bardağı arpa şehriye
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 6 bardak su (5,5 bardak su + 3 adet buzluk poşetinde et suyu)
Terbiyesi için;
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
Üzeri için;
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

Pazı Çorbası Yapılışı;
  • Pazıları yıkayın, orta sert kısımlarını çıkarın, boyuna dörde kesin ve ince ince kıyın.
  • Naneleri de yıkayın ve kıyın.


  • Kuru soğanı çok ince kıyın yada rendeleyin.
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağını tencereye koyun, soğanları ekleyip diriliğini kaybedene kadar kavurun.


  • Arpa şehriyeleri yıkayın, tencereye koyun üzerine 5 su bardağı kaynar suyu ve 3 parça et suyunu ekleyin 10 dakika pişirin.
  • Bir kabın içinde yumurtayı, yoğurdu ve unu iyice çırpın, Yarım su bardağı sıcak suyu karıştırarak karışıma ekleyin.
  • Tencereye hazırlanan terbiyeyi yavaş yavaş ve karıştırarak ekleyin.
  • Pazı ve naneyi ekleyin.
  • Sarımsağı rendeleyip ekleyin.
  • 5 dakika kısık ateşte kaynatın ve ocağı kapatın.
  • Bir cezve yada sos tavasında 2 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın, ocağı kapatıp hemen toz biberi ekleyin ve karıştırın.
  • Servis kasesine çorbayı koyun ve üzerine yağı gezdirin.
  • Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.



Not; Et suyunu buzluk poşetleri içinde dondurucuya koyup, yemeklere ve çorbalara kullanıyorum. Tarifler de adet olarak belirtiyorum ama siz damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Not; Zeytinyağı yerine tereyağı tercih edebilirsiniz.

Bu tarifimi uygularsanız yorumlarınızı bekliyorum...
Sevgiler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder