22 Şubat 2014 Cumartesi

KURU KAYISI DOLMASI


Dün arkadaşım Zerrin ile Beşiktaş'a gittik. Beşiktaş'a gidip de ünlü Pando kaymakçısından kaymak almadan dönmeyelim dedik, Zerrin sayesinde yerini de öğrenmiş oldum :) Kaymak ama ne kaymak, bizim buralardan alıp yediğimiz sanırım başka bir şey :)
Kahvaltı da yarısını yedik kalan yarısını da yeni bir tarif için kullanmak istedim, hazır böyle şahane bir kaymak bulmuşken...  Malatya'dan gelen gün kurusu kayısılarım vardı, hem yumuşacık hem iri hem de bal gibi tatlı. Kuru kayısı dolmasını denemenin zamanı gelmişti sanırım :) Bir çok tarif ve yapılış şeklini okudum, elimdeki malzemelere göre uygulamaya başladım.
Sonuç; Tatlı isteğinizi tamamen bastıracak harika bir lezzet.

Kuru Kayısı Dolması için Malzemeler;
  • 25-30 adet kuru kayısı
  • 300-350 gr kaymak
  • 2 su bardağı su
  • 2-3 yemek kaşığı şeker
  • Süslemek için beyaz damla çikolata (fıstık,fındık,badem,ceviz de kullanabilirsiniz)

Kuru Kayısı Dolması Yapılışı;
  • Kuru kayısıları iyice yıkayın.
  • Bir bıçak yardımıyla kayısıları yatay bir şekilde yarıya kadar ortadan kesin.
  • Kayısıları küçük boy bir tencerenin içine koyun, üzerine suyu ve şekeri ekleyip 15-20 dakika pişirin.
  • Not; Burada dikkat edilmesi gereken iki nokta var. Birincisi kayısılarınızın sertlik yumuşaklık durumuna göre pişirme süresini 5 dakika artırabilir yada azaltabilirsiniz. İkincisi kayısılarınızın tatlılık durumu, buna göre de şeker oranını 1-2 yemek kaşığı daha artırabilirsiniz.
  • Ben bu oranları yumuşak ve tatlı gün kurusu kayısıları için yeterli buldum. 
  • Pişen kayısılarınızı soğumaya bırakın.
  • Kayısılarınızın şerbeti kaldıysa süzün, daha sonra kullanmak için ayırabilirsiniz. (pişirdiğim kayısılar tamamen suyunu çekmişti)
  • Bir tatlı kaşığı yardımıyla kayısının içine kaymağı koyun ve ağız kısmını damla çikolataya batırıp servis tabağına koyun.
  • Bütün kayısılar için aynı işlemi yapın.
  • 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin. Afiyet olsun.