4 Nisan 2014 Cuma

ÇİKOLATALI GÜLLAÇ


'Arçelik Mucize Lezzetler' etkinliğinde Refika ile hazırladığımız lezzetler arasında sıra geldi Çikolatalı Güllaç'a. Mısır nişastası, buğday unu ve sudan yapılan Güllaç'ı özellikle Ramazan aylarında bütün pastanelerin tezgahlarında, marketlerin raflarında bulmak mümkün. Bu lezzet bence her daim yapılmalı, yenilmeli.

Çikolatalı Güllaç için Malzemeler;
  • 7 parça güllaç (1 paket)
  • 6 su bardağı süt
  • 2 su bardağı şeker
  • 80 gr çikolata
  • 2,5 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 4 avuç dolusu antep fıstığı

Çikolatalı Güllaç Yapılışı;
  • Süt, şeker, kakao ve hindistan cevizini bir tencereye koyup karıştırın ve kaynatın.
  • Süt kaynamaya başlayınca çikolatanın yarısını içine ekleyip, eriyene kadar karıştırın.
  • Sütü ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Güllaç yapraklarını ıslatırken sütün ılık olması gerekiyor aksi taktirde hamur olur.
  • Güllaçları kullanacağınız kabın içine göre hazırlayın. Kare yada dikdörtgen bir kap kullanılacaksa güllaçlar içine tam oturacak şekilde yanlarından kesilecek.
  • Kullanacağınız kabın altına bir yaprak güllaç yerleştirin, burada dikkat edeceğiniz nokta güllacın parlak kısmının yukarı gelmesi. 
  • Hazırladığımız sütten bir kepçe alarak güllaç yaprağının her yerine gelecek şekilde dökün. 
  • Tekrar yaprak ve tekrar ıslatın 4 adet güllaç konulduktan sonra araya rondoda biraz iri kıyım yaptığımız fıstıkların yarısını dökün.
  • Ayırdığımız çikolatayı da rondodan geçirin yada bıçak ile kesip fıstıkların üzerine serpin.
  • Eğer güllaç yapraklarını kestiyseniz, parçaları aralara koymayı unutmayın. 
  • Kalan güllaç yapraklarını da aralarını sütle ıslatarak tek tek dizin.
  • En üste kalan fıstıkları dökerek süsleyin.

  • Tatlınızı buzdolabına koyun, böylece güllaç sosunu içine çekecektir.
  • Not.1: Eğer Güllaç tatlınızı küçük bir kap içinde yapıyorsanız kalın olacağından araya koyduğunuz fıstıkları iki kata yayabilirsiniz. Mesela 3 güllaç+fıstık+2 güllaç+fıstık+2 güllaç+ fıstık gibi..
  • Not.2: Süt karışımından bir çay bardağı kadar ayırıp güllacınızı servis ederken üzerine dökebilirsiniz. Böylelikle güllacınız çok kuru görünmeyecektir.