14 Nisan 2014 Pazartesi

ISIRGAN OTU ÇORBASI


Isırgan otu hemen hemen her hastalığa şifalı gelen müthiş bir bitkidir. En bilinen özellikleri; çeşitli hastalıklara bağlı olarak oluşan baş ağrılarına yararlıdır, kan yapıcıdır, kan temizleyicidir bu yüzden bazı mantar ve egzama hastalıklarına iyi gelir, sivilcelere iyi gelir,  kan şekerini düşürmeye yardımcı olur, böbrek taşlarına ve idrar yolu hastalıklarına iyi gelir... ve daha bir çok özelliği vardır.
Yani siz siz olun ısırgan otunu hayatınızdan, mutfağınızdan eksik etmeyin. Çorbasını yapın, böreğini yapın, kıymalı yemeğini yapın, kavurmasını yapın, bol bol yapın.



Isırgan otunun fiziksel özelliğine gelirsek eğer fena yakar adamı, hele bir değsin teninize yanma, kabarma ve acı üçlemesi nasılmış anlarsınız. Aman toplarken dikkat :) Köye gittiğimizde evin etrafında biten ısırgan otlarına hep değerdim, sonra gelsin acılı dakikalar. Ben kaçardım ama annem her defasında en tazelerini toplar, pişirir ve yedirirdi.
Siz en iyisi ısırgan otu hazır pazar tezgahlarında az da olsa satılmaya başlandığı göre bitmeden alın ve deneyin derim.
Şimdi gelelim benim memleketim olan  Artvin/Şavşat da yapılan ısırgan otu çorbası tarifine, yöresel olarak bu çorbanın özelliği içine konan şavşat peyniridir, sizin bu peyniri bulmanız olanaklar dahilinde olmayabilir o yüzden buna en yakın tadı eski kaşar peyniri kullanarak yakalayabilirsiniz.

Isırgan Çorbası için Malzemeler;
  • 1 bağ ısırgan otu
  • 1 su bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 2 yemek kaşığı un
  • 6 su bardağı kaynar su
  • Tuz

Isırgan Çorbası Yapılışı;
  • Öncelikle ısırgan otlarını bol su ile yıkayın, isterseniz elinize şeffaf eldivenlerden geçirebilirsiniz.
  • Bir tencereye biraz su koyup kaynatın, içine ısırgan otlarını kalın saplarını ayırarak atın 5 dakika kadar pişirin. 
  • Isırgan otlarını süzün, kalın saplarını ve kesme tahtasında ince ince kıyın.
  • Tencereye 6 bardak kaynar suyu koyun, içine rendelenmiş peyniri dökün, erisin.
  • Bir kasede yarım su bardak su ile unu açın ve tencereye ekleyin.
  • Isırgan otunu da tencereye ekleyip 10 dakika pişirin.
  • Diğer tarafta yağları bir tavaya koyun eritin, yağ kızınca içine, kırıp iyice çırptığınız yumurtaları atıp pişirin.
  • Pişirirken arada bir kaşık yardımıyla yumurtayı kestirin, parça parça olmasını sağlayın.
  • Yumurtayı çorbaya ekleyin, tuzunu koyun ve 2 dakika daha kaynatın.
  • Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.