5 Ağustos 2014 Salı

PIRASALI KİŞ



Kiş her türlü malzeme ile hazırlanan mükemmel bir yiyecek benim için. Birbirine yakışacağını düşündüğünüz her türlü malzeme ile kendi kişinizi oluşturabilirsiniz.
Pırasalı Kişi dinlendirilmiş tart hamurundan hazırladım. Bu kişi yemek için ortalama 3 saat bekleyeceksiniz ama öyle bir sonuç çıkaracaksınız ki ortaya buna fazlasıyla değecek :)






Pırasalı Kiş için Malzemeler;
Kiş Hamuru;
  • 125 gr tereyağı
  • 1 kahve kaşık tuz
  • 1 kahve kaşık şeker
  • 2 su bardağı un
  • 125 ml su (ajda çay bardağı kadar)
Kiş Harcı;
  • 500 gr pırasa
  • 200 gr kaşar peynir (2 su bardağı kadar iri rende)
  • 100 gr tulum yada beyaz peynir (1 su bardağı kadar iri rende)
  • 2 adet yumurta
  • 1 kutu krema (200 ml)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Üzeri için, 5-6 adet çeri domates

Pırasalı Kiş Yapılışı;
  • Tereyağını küp küp kesin ve yumuşayana kadar bekleyin. İçine tuz, şeker ve unu ekleyerek parmak uçlarınızla nazikçe karıştırın suyu ekleyin ve tekrar yoğurun. Hepsi karışınca hamuru top haline getirin üzerini kapatıp 2 saat kadar dinlendirin.


  • Hamur dinlenirken iç harcını hazırlayalım. Pırasaları, yeşil kısımları da dahil temizleyin, yıkayın ve ince halka halka doğrayın. 
  • Bir tavaya zeytinyağını koyun ve pırasaları 5 dakika kadar kavurun. İsterseniz biraz karabiber ve pul biber ekleyebilirsiniz.


  • Peynirleri rendenin iri tarafında rendeleyin.
  • Bir kabın içinde yumurtaları çırpın, içine kremayı, peynir rendelerini ve ılınan pırasaları ekleyip, karıştırın.


  • Bu kişi ince hamurlu yapmak istediğim için 30cm'lik tart kalıbı kullandım. Daha kalın bir hamur isterseniz daha küçük ebattaki tart kalıbını rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Hamurumuz dinlenmesini tamamladığına göre artık onu açabiliriz. Tezgahı unlayın, hamuru alın ve bir merdane yardımıyla yuvarlak şekilde açmaya çalışın. Kalıbınızı yağlayın açtığınız hamuru kalıba yaydırın, kenar fazlalıklarını düzeltin. Hamurun orta kısmını çatal yardımıyla delin. Üzerine yağlı fırın kağıdı açın, ağırlık yapması için zeminine kuru bakliyat koyun. 180 derece önceden ısıttığınız fırında 15-20 dakika pişirin.


  • Hazırladığımız iç harcı  fırından çıkardığınız hamurun üzerine dökün. Üstüne küçük çeri domatesleri batırın, eğer domatesler biraz iri ise ortadan ikiye kesin iç kısımları yukarı bakacak şekilde yerleştirin.


  • 180 derece fırında 45-50 dakika kadar tekrar pişirin. Bu süre fırınınızla alakalı olarak değişeceği için arada kontrol ederek üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
  • Birlikte mükemmel bir kiş hazırlamış olduk. Afiyet olsun :))

Not; Bu kişi ilk yaptığımda hamurun alt kısmının pişmemiş olduğunu ve ıslak ıslak durduğunu fak ettim. Bunun sebebi ya fırından yada kalıptandı. Bir de hamur çatalla delindiği için iç harcı döktüğümde krema hamurun içine işlemiş olduğu için ıslak gibi görünüyor olabilir diye düşündüm. Sonuç olarak kişi tekrar  fırının alt kısmına koyup altı kızarana kadar pişirdim ve üzerinin daha fazla pişmemesi için alüminyum folyo ile kapadım. Sizde böyle bir sorunla karşılaşırsanız aynı şekilde biraz daha pişirin.