19 Temmuz 2014 Cumartesi

KABAKLI KEK



Kabaktan kek olur mu? demeyin, valla oluyor hem de nefis oluyor. İkram ettiğim herkese sordum, bu kek içinde ne var? ne tat alıyorsunuz? diye. Bütün tatlar bilindi ama kabak kimsenin aklına gelmedi :) Sonuç olarak çok beğenilen bir kek ile karşı karşıyayız. Benim tariflerimde yerini aldı şimdi deneme sırası size geldi.



Pazar alışverişi yaparken Gümüşdereli, kendi bahçesinin mahsullerini satan amcanın tezgahına uğramadan geçmem. Koyu yeşil kabuklu, tazecik kabaklar görünce hemen 2 adet aldım. Eve geldiğimde kararımı vermiştim bu kabaklardan biri kek diğeri ise çorba olacaktı. Fıstıklı Kabak Çorbası ve Kabaklı Kek günün menüsü oldu.
Kek hamuru içine giren kabağın diğer malzemeler ile uyumu sizi şaşırtacak. Ağzınıza hiç kabak tadı gelmediği gibi kabağın keke verdiği hafif ıslaklık hoşunuza gidecek. Hava almayan saklama kabında 4 güne kadar saklayabilirsiniz.




Kabaklı Kek için Malzemeler;
  • 3 adet yumurta
  • 1 + 1/3 su bardağı toz şeker (225 gr)
  • 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 + 1/4 su bardağı un
  • 1 su bardağı tam buğday un
  • 300-350 gr kabak (1 adet büyük yada 2 adet küçük kabak)
  • 1 su bardağı iri öğütülmüş fındık
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı vanilya esansı yada 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu    

Kabaklı Kek Yapılışı;
  • Fırınınızı 180 derecede çalıştırın.
  • Kalıbınızın tabanını ve yanlarını yağlayın. Düz bir kalıp kullanıyorsanız tabanını yağlı kağıt ile kaplayın. Ben 24cm yuvarlak, kelepçeli, düz  kek kalıbı kullandım sizde bu ebatlara yakın bir kalıbı kullanabilirsiniz. 


  • Kabakları yıkayın, kabukları ile birlikte rendenin ince tarafında rendeleyin. Bir kenarda bekletin.


  • Diğer tarafta yağ, yumurta, şeker, ve vanilya esansını bir kaba alın ve karıştırın. Karışım iyice birbirine geçene kadar ve koyulaşana kadar çırpın. (Vanilya tozu kullanacaksanız onu un ile birlikte ekleyin) 


  • Kabak rendesinin fazla suyunu avuçlarınızın arasında sıkın ve karışıma ekleyin. 
  • Fındık, tuz, limon kabuğu rendesi ve tarçını da ekleyip karıştırın. 



  • Un ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin. Tam buğday ununu elerken elek içinde kepekleri kalacaktır onları da hamura ekleyebilirsiniz yada atabilirsiniz. Tam buğday unu keki daha kahverengi yapar isterseniz kullanmayabilirsiniz, aynı miktarda buğday unu ekleyebilirsiniz.


  • Unu eleyerek koyduğunuz için bir kaşık ile karıştırabilirsiniz, topaklanma olmayacaktır. Unu elemek unun daha fazla hava ile temasını sağladığı için keke hafiflik verir her zaman daha iyi sonuçlanır. 
  • Hamuru kalıba boşaltın. 40-45 dakika kadar pişirin. Kürdan batırarak içinin pişip pişmediğini  kontrol edin. Kalıptan hafif soğuyunca çıkarın, servis tabağına alın ve soğutmaya devam edin. Afiyet olsun.