Sinor yöresel yemeklerimizdendir. Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde özellikle Artvin'de yapılır. Ama blog yazmaya başladıktan sonra diğer bölge ve birçok yörede de farklı isimlerle yapıldığını öğrenmiş oldum. Yöreye göre Siron ve Silor da deniliyor, belki bilmediğim başka isimleri de vardır.
Eskiden köylerde yufkalar önceden hazırlanırdı. Bu da bağdan, bahçeden, tarladan gelen kadınların kolayca yemeği hazırlamalarını sağlardı.
Yufkalar elde açılır ve tek tek sarılarak yaklaşık 2 parmak kalınlığında kesilir. Kesilen bu yufkalar sıkıca tepsiye dizilir ve fırınlanarak kurutulur. İhtiyaç duyulduğu zaman ıslatılarak, yoğurt ve tereyağıyla tatlandırılıp yemeye hazır hale getirilir. Günümüzde artık hazır yufkadan da yapılabiliyor.
Sinor için Malzemeler;
- Kurutulmuş yufka (sinor)
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı
- 3 diş sarımsak (isteğe bağlı)
- 3 yemek kaşık tereyağı
- Pul biber, tuz
Sinor Yapılışı;
- 26cm çapında yuvarlak bir tepsiye yada yayvan tencereye kurutulmuş yufkaları sıkıca dizin.
- Yufkaların üzerine sıcak su gezdirin ve bir kapak kapatarak bu suyu süzün.
- Yoğurt ve suyu iyice çırpın, içine sarımsak rendesini ve tuzu ekleyip ıslanmış yufkaların üzerine gezdirin.
Not; Bu tarif Sinor'un en sade halidir. İsterseniz tavuk ve et ile de hazırlayabilirsiniz. Bunun için sinor haşlanılan et suyu ile ıslatılır ve et de didilip üzerine konulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder