24 Şubat 2014 Pazartesi

FINDIKLI KURABİYE


Bu kurabiye sıcak sıcak ayrı güzel, durdukça ayrı güzel oluyor. Yapın koyun hafta boyunca çay yanına yiyin. Anneannemden başlayarak anneme ve bana ulaşan tariftir :)
Kurabiye türleri katı yağ (tereyağı, teremyağ veya paket katı yağ)  ile yapıldığı zaman daha lezzetli oluyor. Eski tariflerde hep katı yağ vardır özellikle Vita, annemin çocukluğunun markası :) Ama günümüze kadar gelemedi ki içeriği hakkında pek bilgi sahibi değilim yani şimdinin paket yağlarına mı denk geliyor bilemiyorum.
Ben uzun zamandır yemeklerimde zeytinyağı ve tereyağı kullanıyorum. Babam kalp rahatsızlığı geçirince zeytinyağı mutfağın demirbaşı oldu o yüzden damak tadımız alışıktır. Benden dolayı eşim de alıştı, kızım zaten doğduğundan beri alışmış durumda :)
Sonuç olarak bu kurabiye tarifini  annem zeytinyağı ile yapıyor ama ben size tarifi katı yağa göre vereceğim, isteğe bağlı olarak siz aynı miktarda zeytinyağı veya zeytinyağı + tereyağı olarak değiştirebilirsiniz.

Fındıklı Kurabiye için Malzemeler;
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket katı yağ 
  • 6 su bardağı un
  • 1 paket hamur kabartma tozu
  • 1 su bardağı öğütülmüş fındık

Fındıklı Kurabiye Yapılışı;
  • Öncelikle yağı eritin ve soğumaya bırakın. (eriyen yağ 1 su bardağı + 1/3 su bardağı ölçüsünde oluyor)
  • Hamur yapacağınız kabın içine yumurtaları kırın, şekeri ekleyip iyice çırpın.
  • Soğuyan yağı ekleyin.
  • Un ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun.
  • Kulak memesi kıvamında hamurunuz olacaktır, eğer katı yağ yerine sıvı yağ kullanırsanız unu miktarı biraz daha artabilir.
  • Bir peçete üzerine biraz iri öğütülmüş fındıkları yayın. 
  • Fırınınızı 200 derecede çalıştırın. Burada dikkat edilmesi gereken nokta fırın çok sıcak olmayacak orta ısıda olacak yoksa kurabiyelerin içi pişene kadar üzeri çok kızarır, kurabiyelerin beyaz çıkması lazım.
  • Fırın tepsinize yağlı kağıt açın.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parça koparın, yuvarlayın, üzerini fındığa batırın ve tepsiye koyun.
  • Kurabiyeler ortalama 20 dakika gibi bir sürede pişecektir, bu süre fırınınızın özelliğine göre değişeceği için arada kontrol edin. 
  • Ortalama 40-42 adet kurabiyeniz olacaktır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder