'Arçelik Mucize Lezzetler' etkinliğinde Refika ile hazırladığımız lezzetler arasında benim birincim Kadayıf mantısı oldu. Bu mantıyı çok seveceksiniz. Sarıp, şekil vermesi biraz uğraştırıcı, pişmesi kısa süreli, yemesi saniyelik :))
- 150-200 gr kadayıf
- 150 gr dana kıyma
- 10 dal maydanoz
- 1/2 çay kaşığı karabiber, pul biber, kimyon
- 1 çay kaşığı tuz, köfte baharı, galeta unu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için;
- 2 su bardağı yoğurt
- 2 diş sarımsak
Sos için;
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 adet domates rendesi
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 dal taze nane ve taze kekik
Kadayıf Mantı Yapılışı;
- Kıyma, ince kıyılmış maydanoz, zeytinyağı, galeta unu ve baharatları ekleyerek mantı harcını hazırlayın.
- Köfte kıvamına gelince fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
- Kadayıf çabuk kurur bu yüzden fazla üstü açık kalmadan kullanmanızı tavsiye ederim. Mesela poşet içinden alıp alıp kullanabilirsiniz.
- Mantıları sarma işlemine geçmeden önce elimizi oda sıcaklığındaki tereyağı yada sıvı yağ ile biraz yağlıyoruz.
- Avucumuza kadayıftan ince uzun bir parça alıyoruz, baş kısmına minik köfteyi koyuyoruz sağdan soldan kadayıfı katlaya katlaya yuvarlıyoruz. Sonuna yaklaşırken kadayıfı yumak yaparken ki gibi sağdan sarıp bitirirsek mantımızın açılmasını önlemiş oluruz.
- Kadayıf ve iç harcımız bitene kadar işleme devam ediyoruz, arada elinizi yağlamayı unutmayın.
- Fırınınızı 200 derece de ızgara özelliğinde çalıştırın.
- Fırın tepsisine dizdiğiniz mantıları ısınmış fırına koyun. Mantıların üzeri kızarınca alt üst edin ve tekrar fırınlayın. Kadayıf çabuk kızaracaktır dikkatli olun yanmasın.
- Diğer tarafta sos malzemelerini bir tavaya koyun ve pişirin. Piştikten sonra üzerine taze nane ve kekiği ekleyin.
- Yoğurt, rende sarımsak ve biraz tuzu krema kıvamı alana kadar çırpın.
- Servis tabağına Kadayıf mantıları koyun, üzerine yoğurt ve sosu gezdirin. Son olarak tabağınızı baharatlarla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder