Deniz börülcesini, yaklaşık dört yıl önce eşimle birlikte gittiğim balıkçıda görmüştüm. Siparişi hemen verip tadına baktığımı hatırlıyorum ve o gün bu gündür mezelerim arasındadır.
Deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitki. Suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişir. Görüntüsü çalı şeklindedir. Tadı tuzlu, ekşi karışımıdır. Bol zeytinyağı, limon ve sarımsakla hazırlanan sos ile tüketilir.
Deniz börülcesini bulmak biraz zor maalesef. Bazı pazar tezgahlarında yada seçkin marketlerde bulabilirsiniz. İlkbahar aylarından itibaren tezgahlarda görülmeye başlanır.
Deniz Börülcesi Salatası için Malzemeler;
- 1 bağ deniz börülcesi
- 2 diş sarımsak
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1-2 yemek kaşığı limon suyu
Deniz Börülcesi Salatası Yapılışı;
- Deniz börülcesini yıkayın ve bir tencereye koyun, üzerini kapatacak kadar su ekleyip 15 dakika kadar haşlayın. Deniz börülcesinin kökünden tutun diğer elinizle yeşil kısmını sıyırmaya çalışın kolayca ayrılıyorsa haşlanmış demektir.
- Haşlanan deniz börülcelerini soğuk suyun içine dökün, biraz beklettikten sonra süzün.
- Şimdi oyalayıcı kısmı olan ayıklama işlemine geldi sıra :) Deniz börülcesini kök kısmından tutun, diğer elinizle yeşil kısmı aşağı doğru sıyırın, kolayca ayrıldığını göreceksiniz. Bütün dalları aynı şekilde sıyırın, ince dalların çalı kısmı tam oluşmadığından hemen kopar, içinde dal kaldığını düşünmeyin.
- Sarımsağı rendeleyin, limon suyu ve zeytinyağıyla karıştırın. Hazırladığınız sosu ayıkladığınız deniz börülcesiyle harmanlayın. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder