22 Ekim 2015 Perşembe

SEBZELİ KREM PEYNİR



Özellikle aperitif  olarak galeta ile kıtır kıtır yenilebilir. Kahvaltınız da, sandviç içlerin de, kanepeler de dip sos olarak kullanabilir ve harika sonuçlar alabilirsiniz.
Maç izlerken cips ile, dizi izlerken galeta ile çay yanına ne de güzel yakışır :)
Hadi anlatıyorum tarifi..


21 Ekim 2015 Çarşamba

SÜTLÜ KARNABAHAR ÇORBASI



Karnabahar ne yazık ki pek sevilen bir sebze değil. Ama sağlık açısından ve sebze tüketmek adına ona biraz şans tanımalıyız. Mutlaka sevebileceğimiz bir pişirme şekli vardır.
Tadını yoğun bir şekilde almayacağınız süt ile tatlandırılan bu çorba tarifiyle başlamaya ne dersiniz?

17 Ekim 2015 Cumartesi

PEYNİR TABAĞI



Çok çeşitli yerel peynirlerimiz bulunmaktadır. Bu peynirleri farklı tatlarla kombine ederek göze ve damağa hitap eden peynir tabağı hazırlamak mümkün.

Peynir tabağı hazırlarken kullanacağınız peynirlere çeşitlilik vermelisiniz. Yoğun tat sevenler için rokfor veya tulum peyniri, yumuşak peynir sevenler için dil peyniri, tuzlu ve sert peynir sevenler için örgü peyniri güzel bir seçim olacaktır. Ayrıca farklı kokusu ve füme tadıyla isli çerkez peyniri, dağlarda toplanan çeşitli otların içine katılmasıyla yapılan Van'ın otlu peyniri, Kars'ın eski kaşar peyniri, içine katılan salça ile farklı bir tada sahip bonus sürk peyniri de iyi birer seçim olacaktır. Hatta farklı görünümlere sahip peynir topları da hazırlayıp tabağınıza ekleyebilirsiniz.
Bazı peynirleri peynir tabağına dilimleyerek koyarken bazılarını kalıp halinde koymayı tercih edebilirsiniz, böylelikle herkes yiyebileceği kadar alır ve ziyanın önüne geçilmiş olunur.

9 Ekim 2015 Cuma

KIŞLIK DOMATES SOS

Kışa hazırlık yaparken Menemen Konservesi ve Domates Konservesi dışında bir de Domates Sos hazırlarım. Yapım teknikleri tamamen aynı sadece birkaç ufak değişiklik yapılıyor. Domates Konservesini küp şeklinde hazırlarken Domates Sosunu püre şeklinde hazırlıyorum. İkisini de farklı yerlerde kullanıyorum.
Püre domates konservesini  özellikle domatesli pilav, domatesli makarna, domates çorbası yaparken kullanıyorum. Ayrıca kızartmalara sos olarak, pizza tabanına sos olarak, mantı gibi yoğurtla servis edilen yiyeceklerin üzerine sos olarak, haşlanmış sebzelerin üzerine yoğurt ile birlikte sos olarak kullanıyorum. Küp domatesim yoksa zeytinyağlı ve etli yemeklere de kullanıyorum.
Konserveleri yoğun kıvamda hazırlayıp yarımlık kavanozlarda saklamayı tercih ediyorum. Hem yerden kazanıyorum, hem de açıldıktan sonra bozulmadan kullanabiliyorum.



KIŞLIK DOMATES KONSERVESİ

Domatesi saklamanın çeşitli yolları var. Ben domatesi küp şeklinde ve püre şeklinde konserve olarak saklıyorum.
Bu yazımda size küp şeklinde yaptığım Domates Konservesi tarifini vereceğim. Bu şekilde hazırladığım domatesleri zeytinyağlı ve etli yemeklerde kullanıyorum. Menemen Konservesi yapmadıysanız yada erkenden tükettiyseniz menemen yapmak içinde kullanabilirsiniz.



KIŞLIK MENEMEN KONSERVESİ

'Yazın çalışın kışın rahat edin' diyerek başlayalım Kış Hazırlıklarımıza :)
Domatesin bol ve ucuz olduğu Ağustos - Eylül aylarında mutlaka Menemen, Domates Sos, Küp Domates ve domatesin bol kullanıldığı Kahvaltılık Sos hazırlarım.




Kışlık menemen ile tariflerime başlıyorum. Adım Adım fotoğraflı ve ayrıntılı anlatacağım. İlk kez deneyecek olanlar bile kolaylıkla yapabilir.

Domatesin Kabuğu Nasıl Soyulur?

Domatesi kahvaltı ve salatalarda kabuklu tüketmenizi tavsiye ederim. Ben günlük tüketimde domatesin vitamini açısından kabuğunu soyma gereksinimi duymuyorum. Tabi kabuğu çok sert yada beklemeden dolayı buruşmuşsa soyuyorum.

Konservelik domates hazırlayacağım zaman domatesin kabuklarını soymayı tercih ediyorum. Pişen domatesin kabukları hem yemeklerde hoş görünmüyor hem de yerken rahatsız edebiliyor. Domatesleri az sulu ve daha lezzetli olduğu için uzun, etli  olanlardan seçiyorum. Pazarlarda genelde salçalık domates olarak satılıyor.

Domatesleri bu yöntem ile hem kolayca soymuş olacaksınız hem de domatesler vitaminini fazla kaybetmemiş olacak.